Een voorzetschouw maken

Ik ben geen wintermens. Ook niet echt een herfstmens, maar vooral geen wintermens. En hoewel het technisch gezien pas 4 dagen winter is als het Kerst is (en het ergste van de winter dus nog moet komen), probeer ik daar dan maar een lichtpuntje van te maken. Dus dat betekent een echte kerstboom met alleen glazen ballen, een kerststal, guirlandes om de deur, tafelstukken, vintage porselein, zilveren bestek, stoffen servetten en ('s ochtends op eerste kerstdag) heel veel cadeaus onder de boom.

Nou wonen wij sinds 2020 in een huis met een open haard. En hoewel deze haard niet meer aan mag (omdat de afvoerstukken niet meer aansluiten en we een reparatie te duur vonden voor de twee keer per jaar dat we hem zouden gebruiken), wilden we hem wel laten zitten en in ieder geval het zichtbare deel opknappen. Dus is de hele schoorsteen betegeld met dezelfde tegels uit de keuken en wc. En ik vind hem prachtig, ondanks dat de tegelzetter onze wc 'het abattoir' noemde. 

20240920 171845

Maar met kerst is de haard toch maar een betegelde kolom en dus besloot ik een tijdje terug een voorzetschouw te maken om de boel met kerst wat op te leuken. En om meer plek te hebben voor kerstversiering uiteraard. Dus op een regenachtige donderdagmiddag, wachtend bij de zwemles, heb ik een schetsje gemaakt van wat ik wilde maken.

IMG 20221128 194725

De voorbereiding

Als part time hoarder heb ik meestal voor alles wat ik bewaar nog plannen. En aangezien ik ook heel veel plannen heb, bewaar ik dus heel veel. Zo ook houtsnijwerk van oude kasten. En een aantal van die stukjes bleven maar smeken om een bestemming. Dus toen ik bedacht had een schouw te maken, ben ik snel naar de zolder gerend om mijn stukjes hout te verrassen met het goede nieuws.

Om het formaat van de schouw te bepalen heb ik krantenpapier vastgezet rondom de haardopening. Met de het houtsnijwerk in de buurt kon ik snel de juiste afmeting en verhouding bepalen en ben ik naar de schuur gerend om mijn restjes MDF te verrassen met het goede nieuws.

IMG 20221203 161145

De opbouw

Met alle restjes hout en MDF kwam ik een aardig eind. Maar bij de overgang van de staanders naar het bovendeel miste nog iets, dus daar heb ik een vuren profiellatje voor gekocht bij de bouwmarkt. En nadat ik eindeloos houtsnijwerk millimeters had verschoven ,was ik tevreden en heb ik alles op zijn plek gelijmd met montagekit.

Met restjes witte verf (ja, wie wat bewaart, heeft wat) heb ik hem een aantal keer geschilderd, want het donker gelakte hout had een aantal lagen nodig.

IMG 20221204 195611

Het eindresultaat

Na een aantal lagen verf is de schouw precies hoe ik hem me had voorgesteld. Met een simpele houtklem wordt de schouw op zijn plek gehouden. Daarvoor heb ik een sleufje gemaakt in de schouw waar het platte gedeelte in past. Dan schroef ik het andere deel vast aan de binnenkant van de haard. Zo blijft de schouw stevig op zijn plek , maar kan ik hem zonder beschadigingen weghalen na Kerst.

De spiegel op de schouw is ook een samenraapsel van een oude lijst en een mooi houtsnijwerk. Het goud vind ik nog een beetje te glimmend, maar dat kan ik nog wel wat doffer maken. Nu alleen nog wat paddenstoelen erop en we zijn weer klaar voor de Kerst.

voorzetschouw maken