Bietensalade met haring
Deze week dubbel plezier met bieten! Maak eerst een heerlijke salade en maak daarna iets moois met de restjes.
Elke dag heel gezond eten is ook hier thuis nog wel eens een uitdaging. Gelukkig houden we wel van groente. En van vis. En op de markt zijn nog net de laatste winterbieten te krijgen, dus maak ik nu geregeld bietensalade met haring. Zelfs als je niet zo'n fan bent van haring, is dit een prima optie, want de haring is niet erg aanwezig in dit gerecht.
Ingrediënten
Voor deze bietensalade heb je de volgende dingen nodig:
- Bieten (liefst vers, maar gekookte kan ook), ongeveer 1 per persoon
- Haring (minimaal 1 per persoon)
- Paar bosuitjes, een rode ui of wat sjalotjes
- Augurken
- Crème fraîche
- Peterselie
- Eventueel: restje gekookte aardappels, sla, citroensap, zout en peper
Bietensalade maken
Snij de bieten in kleine blokjes van 1 cm en kook ze ongeveer 5 tot 10 minuten, afhankelijk van wat je lekker vindt. Ik hou van stevige groente, dus ik kook ze nooit te lang. Als je al gekookte bieten hebt, hoef je ze alleen maar in blokjes te snijden. Laat de blokjes even afkoelen en meng dan de gesneden haring en ui erdoor heen. Neem een uiensoort met eenm wat zachtere smaak zoals bosui, rode ui of sjalot. Gewone ui kan ook, maar kan rauw al gauw te scherp worden. Voeg ook je gesneden augurk toe. Ik heb deze week kappertjes gebruikt, want de augurken waren op. Schep er daarna 1 of 2 eetlepels crème fraîche doorheen en een gesneden bosje (blad)peterselie. Naar smaak citroensap en peper en zout toevoegen. Met gekookte aardappel erdoorheen maak je er een echte maaltijdsalade van. Ook goed te combineren met iedere zachte sla soort, zoals botersla en veldsla. Zorg er dan wel voor dat je bieten niet warm meer zijn!
Daarna, iets moois maken en/of smakelijk eten!